Gulyás Pál : Magyar írók élete és munkái


Gulyás Pál (1881-1963) jeles irodalom- és könyvtörténész, bibliográfus, akadémikus vállalkozott arra, hogy folytassa Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái című művét. A ma is nélkülözhetetlen lexikonból 1939–44 között A-Dz betűig hat kötet jelent meg. A lexikon alapjául szolgáló gyakran kézirásos, rossz alapanyagú, másodlagosan felhasznált papírdarabokra írt cédula-anyag az MTA Könyvtára Kézirattárába került.
1990-2002 között Viczián János sajtó alá rendezte E-tõl Ö betűig a cédulákat. Állandó az igény a Gulyás-féle anyag iránt, a cédulák azonban nehezen kezelhetők és rossz állapotban vannak. Restauráltatása óriási összeget emésztene föl, kezelését viszont nem könnyítené meg. Az IHM „24. óra – Kulturális kincseink digitalizálása” címen kiírt nyertes pályázata segítségével állagvédelmi okból digtalizáltuk, s az internetre feltéve a széles nagyközönség számára hozzáférhetővé tettük a hiányzó P-Zs betűk céduláit.

 

A cédulatár használata:

Gyorsválasztó:
A fenti "gyorsválasztó" segítségével könnyen navigálhatunk a betűrendes tartalomjegyzékben. Adott betűre kattintva a tartalomjegyzék ezen betűjére ugorhatunk.

Tartalomjegyzék:
A bal oldali tartalomjegyzék segítségével választhatunk a betűrend szerint rendezett katalógusok közül. Címszóra kattintva az adott katalógus összesített listájába léphetünk.

Összesített lista:
Egy katalógus tartalmát jeleníti meg, itt megtekinthetjük a listázott cédulákat, vagy a léptető gombok valamelyikével, adott irányban a részletes listába léphetünk.

Részletes lista:
Egy katalógus tartalmát jeleníti meg egyesével.

 

Jogi kérdések:

A webhelyen található állományok: szövegek és képek letölthetők, de csak oktatási vagy saját célra. Minden egyéb terjesztés és publikálás és minden kereskedelmi célú felhasználás csak a szerzői jog birtokosának előzetes írásbeli engedélyével történhet.

Copyright:

Szöveg és kép: Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye Budapest, 2004.
Készült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával.
Digitalizálás és kiadványkészítés: Avignonet Kft., 2004.