Szakmai napok a határon túli magyar intézmények képviselői számára 2019. június 13-14.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018 második félévében biztosított céltámogatást az EISZ számára, hogy határon túli magyar intézményeknek nyújtson lehetőséget az online szakirodalmi és közművelődési források elérésére. Ennek köszönhetően a határon túli intézmények 2019. évi adatbázis-előfizetését 100%-ban támogatja az EISZ.

Az ITM céltámogatásának köszönhetőn 27 határon túli intézmény vehet részt a nemzeti programban, így a külhoni magyarság minden jelentősebb településen hozzáférhet több mint 5000 magyar e-könyvhöz: az Akadémiai Kiadó, a Kronosz Kiadó, a L’Harmattan Kiadó, a Mentor Kiadó, az Osiris Kiadó, a Szaktudás Kiadó, a Tinta Könyvkiadó és a Typotex Kiadó online e-könyves adatbázisaihoz, illetve az Arcanum Digitális Tudománytárhoz.

A programba bevont intézmények között települési könyvtárak, múzeumok, felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek egyaránt megtalálhatók. Az intézmények kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy valamennyi határon túli régióban elérhetők legyenek az EISZ-en keresztül biztosított magyar nyelvű e-könyves adatbázisok. 2019 májusában 8 felsőoktatási intézmény, 12 közkönyvtár, 4 múzeum, 2 kutatóintézet és 1 további szakkönyvtár vesz részt a határon túli intézményeket megcélzó programban. Az intézmények túlnyomó része kizárólag az ITM céltámogatásnak köszönhetően tudja biztosítani az e-könyvek elérését a felhasználói számára. (Az intézmények listája.)

1. táblázat. A kedvezményezett intézmények száma régiók szerint

Eszék-Baranya megye

1

Vajdaság

8

Közkönyvtárak

1

Felsőoktatási intézmények

1

Erdély, Partium, Bánát

12

Közkönyvtárak

6

Felsőoktatási intézmények

5

Múzeumok

1

Közkönyvtárak

2

Felvidék

4

Múzeumok

3

Felsőoktatási intézmények

1

Nonprofit kutatóintézetek

1

Közkönyvtárak

2

Szakkönyvtárak

1

Nonprofit kutatóintézetek

1

Kárpátalja

1

Muravidék

1

Felsőoktatási intézmények

1

Közkönyvtárak

1

   

Mindösszesen

27

Az EISZ Titkárság szakértői ütemezett helyszíni képzéseken mutatták be az szolgáltatásokat a kedvezményezett intézményekben. 2019. június 13–14-én pedig az újonnan csatlakozó tagintézmények munkatársai Budapesten kétnapos rendezvény keretében ismerkedhettek meg az EISZ működésével és a nemzeti program keretében elérhető szolgáltatásokkal. A két nap során bemutatkoztak a programba bevont magyar szakkönyvkiadók és adatbázis-fejlesztők, illetve ismertetésre kerültek az MTA Könyvtár és Információs Központ által biztosított kutatástámogató szolgáltatások.

Az ITM által biztosított céltámogatás felhasználása egyszerre segíti a határon túli magyarság szakirodalmi és közművelődési ellátását, a kedvezményezett könyvtárak szolgáltatásainak bővítését, illetve az EISZ-nek mint nemzeti programnak a teljes magyarságot kiszolgáló stratégiai céljait. A támogatás a Kormány több más programját kiegészítve növeli a magyarság megtartó erejét, segíti a kulturális identitás megőrzését és a magyar nyelvű felsőoktatás vonzerejét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezzel a projekttel hiánypótló lehetőséget biztosít a határon túli magyarság számára, és segíti a könyvtári szolgáltatások olvasói igényekhez való igazítását.