Hírek

Tanulmány az európai szintű Open Access átállásról

A European University Association (EUA) a Technopolis Csoport bevonásával átfogó tanulmányt jelentetett meg, amely a tudományos kommunikáció világában zajló paradigmaváltást vizsgálja az open access átállást elősegítő átmeneti, ún. Read&Publish szerződéseken keresztül. A tanulmány elkészítéséhez 25 európai ország nyújtott pénzügyi támogatást a nemzeti rektori konferenciák, illetve könyvtári konzorciumok segítségével.

Cikk folytatása

Mérföldkövek az EISZ Nemzeti Program közelmúltjából

A 2020. év fontos mérföldkő az EISZ Nemzeti Program történetében. Idén tudjuk első ízben összegezni az átmeneti szerződések által lehetővé vált hazai open access átállás mértékét. Az elmúlt öt évben a nemzeti konzorcium történetében végbement változások dokumentálása és vizsgálata lehetőséget ad a formálódó tendenciák feltérképezésére, és arra is, hogy megpróbáljuk definiálni, milyen a magyar konzorciumi modell.

Cikk folytatása

Szándéknyilatkozat aláírásával indultak újra a tárgyalások az EISZ és az Elsevier között

Az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg, hogy készek tető alá hozni egy új, innovatív pilotmegállapodást, amely egyszerre biztosítaná a kutatási eredményekhez való hozzáférést és az open access publikálás lehetőségét. A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez, a SciVal elemző eszközhöz, és a Scopus adatbázishoz.

Cikk folytatása